Blogissa
Yrityksemme avasi uuden lounasravintola Metropolin Helsingin Hietaniemeen menneen huhtikuun aikana. Vaikka avajaisista on jo tovi, en ole vielä kertaakaan istunut lounaspöytään kokeilemaan ravintolamme antimia.
Ruuan jakaminen ja yhdessä syöminen ovat ihmiskunnan vanhimpia traditioita, jotka ovat jo esihistoriallisista ajoista kuuluneet hyvän elämän rakennusaineisiin.
- « Edellinen
- 1
- 2
- 3
Vuodenajat ohjaavat menusuunnittelua
Kantarellin sesonki on vähitellen ohi, mutta metsät pursuavat nyt muita sieniä. Metsien ohella pellot tarjoavat kukkakaalia, porkkanoita, perunoita ja muita juureksia. Tämä näkyy myös lautasilla. Vuodenkierto ja sen eri satokaudet tuovat vaihtelua lounaspöytiin ja illallisbuffeteihin.
Aina satokaudet eivät suostu tekemään yhteistyötä. Kun heinäkuun alun häihin on myyty mansikkaista halloumisalaattia, ja kotimainen mansikkasato valmistuukin muutamaa viikkoa normaalia myöhemmin, on pakko tyytyä tuontitavaraan. Luonto tarjoaa välillä haasteita, joihin ei aina pystytä varautumaan ennakkoon.
Lounasravintola elää ensi viikkoa, ja pystyy helpommin reagoimaan luonnon tarjoamiin yllätyksiin, kuten kerralla valmistuvaan kukkakaalisatoon. Cateringpuolella taas menut on suunniteltu ja myyty viikkoja, usein jopa kuukausia etukäteen. Muutoksien tekeminen ei aina ole mahdollista, eikä kannattavaa. Yhden asiakkaan kanssa menua vielä voitaisiin muuttaa hetki ennen tilaisuutta, mutta useamman kanssa se on jo mahdotonta.
Onneksi suurimmaksi osaksi satokaudet ovat ennustettavissa. Keväällä herkutellaan parsalla, keskikesällä valmistuvat uuden sadon perunat ja mansikat. Heinäkuun lopussa kotimaiset yrtit ovat herkullisimmillaan ja elo-syyskuussa satopotti räjähtää. Maukkaita marjoja, kasviksia ja sieniä on saatavilla vaikka kuinka. Kevään herkät maut ovat kypsyneet ja syventyneet. Syksy onkin menusuunnittelijan lempiaikaa. Tuoreita ja maukkaita kotimaisia raaka-aineita on saatavilla runsaasti. Vain mielikuvitus on rajana, kun keväällä mietitään syksyn juhlia ja tehdään niihin menuehdotuksia. Eivät muutkaan vuodenajat jää jälkeen. Jokaiseen aikaan mahtuu mahtavia makuja ja raaka-aineita, joita hyödyntämällä saadaan rakennettua mieleenpainuvia ja herkullisia menuja.
Myös muun maailman satokaudet nivoutuvat osaksi menusuunnittelua. Kun Suomessa kukkii talvella ainoastaan kuurankukka, saadaan muualta maailmasta uuden sadon kasviksia. Ei kaukomailta kannata tuoda kotimaassakin satoisia kasviksia, vaan paikallisia herkkuja, kuten sitrushedelmiä. Jo pelkkä klementiinin tuoksu kuljettaa suoraan jouluun.
Satokausien kunnioittaminen ei ole pelkästään makukysymys. Mitä runsaammin raaka-aineita on saatavilla, sitä kohtuullisempaan hintaan niitä myös myydään. Luonto on menusuunnittelija paras ystävä. Se ohjaa valitsemaan parhaat ja maukkaimmat kasvikset juuri silloin kun ne ovat parhaimmillaan.
Katso Share Catering sesongin menut
Käy kurkkaamassa Sweet Pepper Cateringin menuja
Puotilan Kartanon menut löydät täältä
Kilta-salin kausimenuja pääset vilkaisemaan täältä
Tutustu Sinne Cateringin menuihin
Kirjoittaja: Kaisa Möttönen
Ota yhteyttä
Soita tai lähetä viesti, palaamme pian.
Peter Walch
Onko sinulla timanttinen yhteistyöidea? Tai tuote, jota meidän tulisi käyttää?
Ota yhteyttä Peteriin.
+358 50 562 4788
[email protected]
Pilvi Jansson
Tilaisuus tulossa? Puuttuuko sinulta hymyilevät tarjoilijat, sesongin mukainen ruoka ja juhlaasi sopiva tila? Pyydä tarjous Pilviltä.
+358 44 444 4460
[email protected]
Marja Laakso
Oletko ravintola-alan rautainen ammattilainen tai tulevaisuuden tekijä? Etsitkö uusia haasteita? Lähetä hakemuksesi Marjalle.
+358 45 7750 3060
[email protected]
Elias Johansson
Haluatko olla yhteydessä markkinointiin, mainontaan tai viestintään liittyvissä asioissa? Ota yhteyttä Eliakseen.
+358 44 740 9871
[email protected]
Jätä tarjouspyyntö
Täytä lomake ja olemme sinuun yhteydessä.